Jak należy przygotowywać dziczyznę?
Czy marynowanie przez 2 dni wystarczy?
Ile przypraw potrzebuję?
Jak to ugryźć i z której strony się za to zabrać?
Kiedy wchodziłam do rodziny myśliwych z kilkupokoleniową tradycją te wszystkie pytania kłębiły się w mojej głowie i spędzały sen z powiek. Jak ja sobie z tym poradzę…
Teraz po kilku latach doświadczenia już wiem jak najlepiej przygotowywać dziczyznę. Dziczyznę trzeba przygotowywać SZYBKO. Szkoda dnia na stanie w kuchni, wole pobiegać z dziećmi po trawie.
Dla jasności. Lubię gotować bardziej dlatego, że kocham dobrze zjeść i lubię, kiedy to, co przygotuję smakuje mojej rodzinie, ale stanie przy kuchence i machanie łyżką nie należy do moich ulubionych zajęć i raczej w rubryce hobby tego w CV nie wpiszę.
Dziś podpowiem Wam jak szybko przygotować szynkę z dzika.
Do szybkowaru wlewam troszkę tłuszczu i opiekam szynkę z obu stron. Kiedy opiekam tą drugą stronę, dorzucam cebulkę, żeby się troszkę przypaliła. Mięso z obu stron przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość zalewam wodą, dolewam małe chlup sosu sojowego i octu jabłkowego. Dorzucam po garści śliwek, rodzynek, grzybków suszonych. Szybkowar zamykam i wychodzę z dziećmi do ogrodu. Godzinę później wracam do domu, miksuję sos i podaję gotowy obiad.
Smacznego 🙂
Ale fajny przepis.Szybki i smaczny chyba niedługo wyprobuje🤩🤤
Warto. Pycha 😘