Menu
Ugotowana w leśniczówce
  • kontakt
  • o mnie
Ugotowana w leśniczówce

Jak to jest z tą dziczyzną…

Napisano dnia 23 czerwca 202023 czerwca 2020

Jak należy przygotowywać dziczyznę?

Czy marynowanie przez 2 dni wystarczy?

Ile przypraw potrzebuję?

Jak to ugryźć i z której strony się za to zabrać?

Kiedy wchodziłam do rodziny myśliwych z kilkupokoleniową tradycją te wszystkie pytania kłębiły się w mojej głowie i spędzały sen z powiek. Jak ja sobie z tym poradzę…

Teraz po kilku latach doświadczenia już wiem jak najlepiej przygotowywać dziczyznę. Dziczyznę trzeba przygotowywać SZYBKO. Szkoda dnia na stanie w kuchni, wole pobiegać z dziećmi po trawie.

Dla jasności. Lubię gotować bardziej dlatego, że kocham dobrze zjeść i lubię, kiedy to, co przygotuję smakuje mojej rodzinie, ale stanie przy kuchence i machanie łyżką nie należy do moich ulubionych zajęć i raczej w rubryce hobby tego w CV nie wpiszę.

Dziś podpowiem Wam jak szybko przygotować szynkę z dzika.

Do szybkowaru wlewam troszkę tłuszczu i opiekam szynkę z obu stron. Kiedy opiekam tą drugą stronę, dorzucam cebulkę, żeby się troszkę przypaliła. Mięso z obu stron przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Całość zalewam wodą, dolewam małe chlup sosu sojowego i octu jabłkowego. Dorzucam po garści śliwek, rodzynek, grzybków suszonych. Szybkowar zamykam i wychodzę z dziećmi do ogrodu. Godzinę później wracam do domu, miksuję sos i podaję gotowy obiad.

Smacznego 🙂

60

SHARES
Share on Facebook
Tweet
Follow us
Share
Share
Share
Share
Share

2 myśli na “Jak to jest z tą dziczyzną…”

  1. Mięsożerca inaczej pisze:
    24 czerwca 2020 o 16:01

    Ale fajny przepis.Szybki i smaczny chyba niedługo wyprobuje🤩🤤

    Odpowiedz
    1. Marta pisze:
      24 czerwca 2020 o 22:04

      Warto. Pycha 😘

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Follow by Email
Facebook
Facebook
fb-share-icon
Instagram
©2021 Ugotowana w leśniczówce | Powered by SuperbThemes & WordPress
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok